Θέλετε να χάσετε λίπος από την κοιλιά; Ακολουθήστε την «πράσινη μεσογειακή διατροφή»
Μία τροποποιημένη μορφή της μεσογειακής διατροφής, που ονομάζεται πράσινη μεσογειακή διατροφή, μπορεί να μειώνει περισσότερο το λίπος στην κοιλιά απ’ ό,τι η παραδοσιακή μορφή της ή ένα κλασικό υγιεινό διαιτολόγιο, αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ.
Το λίπος στην κοιλιά ή σπλαγχνικό λίπος είναι λιπώδης ιστός που συσσωρεύεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνο από την υγεία από τα «παχάκια» ή την «μπάκα» που βλέπουμε. Είναι επίσης πολύ σημαντικότερος δείκτης αξιολόγησης του σωματικού βάρους απ’ ό,τι η περίμετρος της μέσης.
Η μείωσή του (πρέπει να) είναι ο αληθινός στόχος κάθε σωστού προγράμματος αδυνατίσματος. Και αυτό, διότι το σπλαγχνικό λίπος εδραιώνεται με την πάροδο του χρόνου μεταξύ των οργάνων και είναι μεταβολικά ενεργό. Αυτό σημαίνει ότι παράγει ορμόνες και τοξικές ουσίες που σχετίζονται με:
- Την καρδιοπάθεια
- Τον σακχαρώδη διαβήτη
- Την άνοια
- Τον πρόωρο θάνατο
Η μεσογειακή διατροφή (MED diet) θεωρείται το πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής στον κόσμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει το σπλαγχνικό λίπος μέσω διαφόρων μηχανισμών. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν (BGU) επινόησαν μία παραλλαγή της (green-MED diet), η οποία περιέχει διπλάσιες πολυφαινόλες και ακόμα λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας απ’ ό,τι η παραδοσιακή μορφή της.
Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά συστατικά των φυτικής προελεύσεως τροφίμων, που παρέχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία.
Νέα μελέτη
Οι επιστήμονες του BGU θέλησαν να εξακριβώσουν πως επηρεάζει η πράσινη μεσογειακή διατροφή το σπλαγχνικό λίπος. Έτσι, πραγματοποίησαν μελέτη με 294 εθελοντές, ηλικίας 40-60 ετών. Σχεδόν οι εννέα στους δέκα ήσαν άνδρες. Όλοι τους είχαν αυξημένη περίμετρο μέσης και ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι ερευνητές τούς χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ακολούθησε μία απλή υγιεινή διατροφή, η δεύτερη την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και η τρίτη την πράσινη μεσογειακή διατροφή.
Οι εθελοντές ακολουθούσαν τα διαιτολόγιά τους επί 18 μήνες, ενώ ταυτοχρόνως γυμνάζονταν συστηματικά. Το ποσοστό συμμόρφωσης στο τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως πλησίασε το 90% (ήταν 89,8%).
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το σπλαγχνικό λίπος τους μειώθηκε περισσότερο ή λιγότερο αναλόγως με το διαιτολόγιο που ακολουθούσαν. Ειδικότερα, η μείωση ήταν:
- 4,5% με την απλή υγιεινή διατροφή
- 7% με την κλασική μεσογειακή διατροφή
- 14% με την πράσινη μεσογειακή διατροφή
Τι περιείχε η πράσινη μεσογειακή διατροφή
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMC Medicine. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, η πράσινη μεσογειακή διατροφή που ακολούθησαν ο ένας στους τρεις εθελοντές τους περιείχε σε καθημερινή βάση:
- 28 γραμμάρια καρύδια
- 3-4 φλιτζάνι πράσινο τσάι
- 100 γραμμάρια παγάκια από χυμό λιμνοειδών
Τα λιμνοειδή (duckweeds) είναι επίσης γνωστά ως φύκη του γλυκού νερού ή φακές του νερού (water lentils). Είναι μία οικογένεια υδρόβιων φυτών. Επιπλέουν πάνω ή ακριβώς κάτω από την επιφάνεια ακίνητων ή αργά κινούμενων σωμάτων γλυκού νερού.
Τα λιμνοειδή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μεταξύ άλλων περιέχουν βιοδιαθέσιμη πρωτεΐνη, σίδηρο, βιταμίνη Β12 και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι επίσης πολύ πλούσια σε πολυφαινόλες και αποτελούν καλό υποκατάστατο του κρέατος, λένε οι ερευνητές.
Προγενέστερες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχουν δείξει ότι η πράσινη διατροφή που τα περιέχει, ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Κυμαίνονται από βελτίωση του μικροβιώματος έως μείωση του κινδύνου αναπτύξεως εκφυλιστικών νόσων που σχετίζονται με την ηλικία.
«Η μείωση του σπλαγχνικού λίπους κατά 14% αποτελεί τεράστιο επίτευγμα. Η μελέτη μας έδειξε ότι είναι εφικτή, με μερικές απλές, μακροχρόνιες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Iris Shai, καθηγήτρια Διατροφής & Επιδημιολογίας στο BGU. «Αυτό είναι σημαντικό διότι το αδυνάτισμα είναι επιτυχημένο μόνο όταν συνοδεύεται από περιορισμό και του σπλαγχνικού λίπους».
Φωτογραφία: iStock